عوارض لیزر موهای زائد
لیزر ایمن ترین و موثرترین روشی است که برای از بین بردن موهای زائد استفاده می شود و فرآیند لیزر پرتویی بسیار متمرکز در فولیکول های مو است. رنگدانه های فولیکول مو، نور را جذب می کنند و موها و ریشه اطراف آن را از بین می برند و باعث کاهش رشد موهای بعدی می شوند.این نوع درمان سریع و آسان است و البته بی خطر است. اگرچه بسیار ایمن است، اما برخی از افرادی که تحت لیزر قرار می گیرند، ممکن است متوجه برخی عوارض جانبی شوند. دانستن خطرات و عوارض لیزر موهای زائد و علت آنها می تواند به بیماران کمک کند تا در مورد مراقبت از خود تصمیمی آگاهانه بگیرند.
آیا لیزر موهای زائد خطرناک است؟
لیزر موهای زائد معمولاً بی خطر است. اکثر افرادی که از آن استفاده می کنند معتقدند که لیزر ایمن و تحمل خوبی دارد. به نظر نمی رسد خطرات بهداشتی دراز مدت در رابطه با این روند وجود داشته باشد. با این حال، برخی از افراد ممکن است برخی عوارض لیزر موهای زائد را تجربه کنند. متخصصان پوست معمولا قبل از انجام لیزر، قسمت کوچکی از پوست را آزمایش می کنند تا نحوه واکنش پوست را ببینند.
عوارض لیزر موهای زائد
عوارض کوتاه مدت لیزر ممکن است شامل تورم و قرمزی باشد که به طور معمول طی چند روز فروکش می کند. اما در شرایط نادر با انجام این عمل، بیماران با خطرات زیادی مانند سوختگی و تغییر رنگ پوست روبرو می شوند. در طول مشاوره لیزر موهای خود، حتما در مورد اعتبار و تجربه پزشک سؤال کنید. عوارض لیزر موهای زائد معمولا در نتیجه استفاده از دستگاه های بی کیفیت و افراد غیر متخصص ایجاد می شوند.
قرمزی و سوزش
لیزر به فولیکولهای موهای هدف آسیب می رساند. بدن به این امر واکنش نشان می دهد و بسیاری از افراد قرمزی و سوزش در مناطق آسیب دیده را تجربه می کنند. ممکن است پوست دچار لک شده و حتی کمی متورم شود. این علائم معمولاً کوتاه مدت است. ناحیه آسیب دیده ممکن است شبیه به پوستی باشد که به تازگی اپیلاسیون شده است. برخی از متخصصان پوست از بی حس کننده موضعی استفاده می کنند تا میزان واکنش یک پوست به روند بدن چقدر کاهش یابد. تحریک معمولاً در طی چند ساعت پس از درمان، کاهش می یابد.
پوسته پوسته شدن
برخی از افراد ممکن است پوسته پوسته شدن پوست را در ناحیه آسیب دیده تجربه کنند. این به طور معمول یک موضوع جزئی است اما می تواند ناخوشایند باشد. پوسته پوسته شدن گاهی اوقات می تواند منجر به زخم نیز شود. این عارضه معمولاً در افرادی که موهای رشد یافته دارند رخ می دهد. با این حال، گزارش شده است که تا ۳۰ درصد بیماران مبتلا به پوسته پوسته شدن، تحت درمان با لیزرهای روبی و الکساندریت قرار داشته اند. دلیل اصلی پوسته پوسته شدن بیش از حد تحت درمان قرار گرفتن با لیزر است. با استفاده از مرطوب کننده، فرد ممکن است از بروز هرگونه مشکل پایدار جلوگیری کند.
تغییر در رنگ پوست
برخی از افراد ممکن است متوجه تغییرات جزئی رنگ در ناحیه تحت درمان پوست شوند. پس از لیزر، پوست ممکن است کمی تیره تر یا روشن تر شود. ممکن است افرادی که دارای پوستی روشن تر هستند، تغییرات رنگی تیره تری را تجربه کنند. افرادی که رنگ پوست تیره دارند ممکن است مستعد ابتلا به تغییر رنگهای روشن تر باشند. این تغییرات به مرور زمان محو می شوند و پوست به حالت عادی برمی گردد. در ادامه با دو مشکل احتمالی تغییر در رنگدانه آشنا خواهید شد.
- هایپرپیگمانتاسیون: هایپرپیگمانتاسیون به تیرگی پوست اشاره دارد. این عارضه اغلب در بیمارانی که پوست تیره تری دارند و با انرژی لیزر بیش از حد و خنک کننده ناکافی اپیدرمال مواجه می شوند. این عارضه معمولاً طی سه ماه محو می شود اما ممکن است شش تا هشت ماه نیز طول بکشد. گزارش های اخیر طی یک دهه گذشته نشان داده است که با لیزرهای با طول موج طولانی تر مانند دایود یا ان دیاگ کاهش یافته و خطر آن با IPL و Ruby نسبت به سایر لیزرها بیشتر است.
- هیپوپیگمانتاسیون: هیپوپیگمانتاسیون به روشن شدن پوست اشاره دارد زیرا پرتو لیزر به جای جذب شدن به فولیکول مو تا حدودی در پوست جذب می شود. پرتوهای نوری می توانند ملانین پوست را تخریب یا ناقص کنند و از این طریق به توانایی بدن در تولید رنگدانه پوست آسیب برسانند. این عارضه به طور کلی تا دو ماه ادامه دارد و ممکن است در برخی موارد دائمی باشد. افرادی که پوست تیره دارند، آسیب پذیرتر هستند.
عفونت
آسیب دیدن فولیکول های مو با لیزر می تواند خطر عفونت ایجاد کند. اگر پوست شما بعد از لیزر دچار تاول و یا سوختگی شود، این می تواند خطر عفونت را افزایش دهد. ایجاد عفونت های قارچی، باکتریایی و ویروسی اگر چه نادر است اما می تواند رخ دهد. در طول مدتی که تحت درمان قرار دارید، اگر طولانی مدت در معرض نور آفتاب قرار بگیرید، به احتمال زیاد مبتلا به عفونت خواهید شد. افراد باید هر گونه علائم عفونت را به متخصص پوست خود گزارش دهند. در نهایت در صورت بروز عفونت نباید از کرم های آنتی بیوتیک بدون نسخه (OTC) در مناطق زیادی از پوست استفاده کرد.
آکنه و جوش
مو در محافظت از پوست ما در مقابل باکتری ها نقش دارد زیرا غدد چربی را از چسبندگی و گرفتگی محفوظ نگه می دارد. بیماران ممکن است در مکانهایی که قبلاً آن را تجربه نکرده اند مانند کمر، ناحیه تناسلی یا زیر بغل، آکنه را تجربه کنند. با این حال، مطمئناً ماندگار نیست.
آسیب دیدگی چشم
آسیب دیدگی چشم یک اثر جانبی طولانی مدت و مضر است، اما در عین حال بسیار نادر است. هر نبض مستقیم از نور با ورود به چشم می تواند به شبکیه آسیب برساند و به طور بالقوه منجر به کوری شود. این مشکل هنگام استفاده از لیزر با طول موج طولانی تر اتفاق می افتد و ممکن است باعث قرمزی چشم، تاری دید، حساسیت به نور، تاریکی، لکه های شناور در طول میدان بینایی و درد چشم شود. در هنگام لیزر هم فرد تحت معالجه و هم پزشک باید از تجهیزات محافظ چشم استفاده کنند تا از آسیب دیدن جلوگیری کند.
نادرترین عوارض لیزر موهای زائد
نادرترین عوارض لیزر موهای زائد شامل موارد زیر است:
سوختگی
یکی از مهمترین عوارض لیزر موهای زائد ، سوختگی است که ممکن است در صورت جذب انرژی توسط پوست به جای فولیکول مو ایجاد شود. تعیین اینکه آیا شما کاندیدای مناسبی برای لیزر هستید یا نه، به منظور به حداقل رساندن خطر سوختگی و همچنین سایر عوارض جانبی احتمالی، بسیار مهم است.
معمولا لیزر سه درجه سوختگی وجود دارد، سوختگی درجه یک خیلی جدی نیست و با گذشت زمان بهبود می یابد. با این حال، سوختگی درجه دوم و سوم می تواند منجر به تاول، پوسته پوسته شدن و زخم شدن پوست شود. اگر در هنگام لیزر احساس گرما یا درد شدید داشته باشد، باید به تکنسین خود هشدار دهید.
اگرچه نادر است، اما بیشتر در بیمارانی که پوست تیره تری دارند، رخ می دهد، زیرا پوست تیره، اشعه را راحت تر جذب می کند. در حالی که بیشتر موارد سوختگی با لیزر خفیف است، اما تعدادی مورد سوختگی شدید نیز دیده شده است.
هشدار:
بیشتر موارد سوختگی در نتیجه انجام توسط اپراتوری است که صلاحیت و تجربه کافی ندارد. انجام لیزر توسط یک تکنسین بی تجربه یا دستگاه بی کیفیت می تواند عوارض لیزر موهای زائد را به طور چشمگیری افزایش دهد. از آنجا که هیچ استانداردی برای صدور مجوز به اپراتورهای لیزر مو وجود ندارد، بیماران آینده نگر باید در این مورد خوب تحقیق کنند. اطمینان حاصل کنید که کلینیکی که انتخاب کرده اید، مجهز به آخرین دستگاه های رفع موهای زائد است و از پزشکانی که تبلیغات کاذب می کنند و با کاهش قیمت سعی در جذب مشتری دارند، خودداری کنید. قیمت های پایین تر از متوسط اغلب نشان از درمان هایی با کیفیت پایین تر از متوسط است.
تاول زدگی
اگر بعد از درمان، تاول زدگی را تجربه کردید، به احتمال زیاد دچار سوختگی درجه دو شده اید. بیشترین دلیل بروز آن انجام لیزر توسط اپراتورهای بی تجربه است. تاول ها بسیار دردناک هستند و ناراحتی های شدید را برای هر کسی به ارمغان می آورد و در صورت عدم درمان ممکن است منجر به خطر ایجاد جای زخم و تغییر رنگدانه های پوستی شود.
زخم
معمولاً در موارد نادر بعد از درمان با لیزر جای زخم باقی می ماند. شایع ترین علت این عارضه، استفاده نادرست از دستگاه لیزر است. لیزر الکساندرایت برای پوستهای روشن تا متوسط ، دایود برای پوست های برنزه شده و ان دیاگ برای پوستهای تیره. دومین علت آن عدم تجربه و آموزش اپراتور است.
پورپورا (تغییر رنگ پوست کبود)
پورپورا که به آن لکه های خونی یا خونریزی پوستی نیز گفته می شود، به لکه هایی به رنگ بنفش اشاره دارد که بر روی پوست قابل تشخیص هستند. پورپورا هنگامی رخ می دهد که رگ های خونی کوچک ترکیده و باعث می شوند خون در زیر پوست جمع شود. این عارضه معمولا در افرادی که دارای پوست برنزه هستند، رخ می دهد. به همین دلیل در طی زمانی که تحت درمان هستید، از برنزه کردن پوست خود خودداری کنید. خبر خوب اینکه پورپورا موقتی است و طی ۳ تا ۵ روز از بین می رود.
کبودی
کبودی از کمترین عوارض لیزر موهای زائد است. بیماران دارای پوست حساس که به راحتی کبود می شوند ممکن است بعد از درمان شاهد کبودی باشند. گردش خون ضعیف، دیابت یا مشکلات موجود در پوست، خطر ابتلا به کبودی وجود دارد. بعضی اوقات با عدم مصرف ضد انعقاد خون مانند آسپرین یا اجتناب از مصرف ویتامین E به مدت ۲ هفته قبل از درمان با لیزر، می توان از کبودی جلوگیری کرد.
هایپرتریکوز ناشی از لیزر
هایپرتریکوز به رشد بیش از حد مو گفته می شود. تحقیقات فعلی نشان می دهد که علت اصلی تحریک رشد مو با لیزر، اشتباه انجام دادن آن است. تحریک گرما می تواند فولیکول های خفته را فعال کند، موهای ریز مقدار مشخصی از انرژی را جذب کرده و باعث ایجاد رشد آنها می شوند. زمانی که موهای ریز توسط لیزر تحریک شوند، فولیکول آنها تقویت و باعث افزایش رشد آنها خواهد شد. به همین دلیل است که برای حذف موهای خیلی ریز هرگز ایده خوبی نیست.
سوالاتی پیرامون عوارض لیزر موهای زائد
چندین شایعه بی اساس در مورد لیزر وجود دارد:
لیزر موی زائد باعث سرطان می شود؟
این شایعه که لیزردرمانی موهای زائد باعث ایجاد سرطان می شود بی اساس است. لیزرها به طور خاص طراحی شده اند تا از طریق سلول های پوست عبور کرده و فقط فولیکول های مو را در اعماق پوست هدف قرار دهند. لیزرهای مورد استفاده مقدار کمی اشعه ایجاد می کنند. با این حال تصور نمی شود این پرتودرمانی مضر باشد و هیچ مدرکی مبنی بر اینکه لیزر درمانی باعث سرطان پوست می شود، وجود ندارد.
لیزر باعث نازایی می شود؟
باز هم، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه لیزر باعث نازایی می شود، وجود ندارد. اشعه های لیزرها فقط به پوست نفوذ می کنند و به اندام های دیگر نمی رسند یا آنها را تحت تأثیر قرار نمی دهند و معمولاً حتی در مناطق حساس مانند کشاله ران بی خطر است.
لیزرهای خانگی به اندازه لیزرهای کلینیک موثر هستند؟
کیت های لیزر خانگی برای افرادی که می خواهند موهای زائد خود را بدون مراجعه به متخصص پوست از بین ببرند در دسترس هستند. بسیاری از افراد ممکن است از استفاده از این کیت ها، نتایج متوسطی را تجربه کنند. با این حال، کیت های خانگی مانند دستگاههای پزشکی قدرتمندی که توسط پزشکان متخصص انجام می شود، یکسان نیستند.
در صورت بروز عوارض جانبی چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
هرکسی که پس از لیزر واکنش منفی داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کند. علائمی مانند قرمزی و تورم را می توانید در خانه را مدیریت کنند، اما برای عوارضی مانند عفونت های پوستی باید به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید. گزارش زودرس عوارض، امکان درمان سریع را فراهم می کند و ممکن است به جلوگیری از تغییرات دائمی کمک کند.
لیزر بدون کمترین عوارض احتمالی در کلینیک سپیدار
هنگام لیزر، مهمترین چیزی که باید بدانید این است که تجربه و آموزش برای موفقیت در درمان بسیار مهم است. روشهای نادرست انجام لیزر خطرات زیادی را به همراه دارد و می تواند منجر به عوارض جانبی جدی شود. برای جلوگیری از عوارض جانبی موهای زائد ، باید یک متخصص بررسی کند که آیا شما کاندیدای معالجه هستید یا خیر، و در مورد نگرانی های احتمالی خود کاملاً صحبت کنید. متخصصان کلینیک لیزر سپیدار شرایط مراجعه کنندگان را کاملا بررسی کرده و در صورتی که کاندید مناسبی باشید، این عمل توسط اپراتورهای باتجربه و آموزش دیده انجام خواهد شد.
ساعات کاری
- شنبه - پنج شنبه : 10:00 - 20:00
شماره تماس
- ٠٢١٨٨٦٨٥٧٥٣ - ٠٢١٨٨٦٩٤٩٦٧
whatsapp : +98 910 661 8150